AP47M installerad i en Ryds 23WA

AP47M med Sportdrive är ett lättinstallerat autopilotpaket för båtar med kabelstyrning. Är man nöjd med sin styrning är det mer ekonomiskt att installera detta paket istället för att först installera en hydraulstyrning.

Våren 2012 skickades ett komplett paket AP47M till en Ryds 23WA ägare i Sverige. Båten är avsedd för trolling. Följande utrustning leverades (alla ingående i vårt autopilotpaket AP47M):

  • Autopilot AP47 display med elektronik
  • Elektroniskt kompass med rategyro
  • En elektromekanisk motorenhet Sportdrive

Monteringen utfördes av ägaren själv under våren och var klart någon gång i maj. Vi har fått dessa fina bilder som visar hur den installerades.

Bilden nedan visar hur drivenheten Sportdrive är installerad bakom instrumentbrädan. Det är som synes trångt men det fungerade att få plats med den. Notera det runda locket på drivenheten. Det är där man sticker in roderlägesgivaren om man skulle vilja ha en sådan. Normalt ska detta inte behövas för båtar under 8 meter.

Såhär snyggt blev det framifrån på instrumentbrädan. Kåpan bakom ratten följer med i paketet. Autopilotdisplayenheten sitter monterad bakom plottern på bilden nedan.

Här ser vi hur kompassen är monterad i hytten på båten. Den måste monteras horisontellt på ett plant underlag. Som synes går det lika bra att montera den upp och ner. Se bara till att det inte finns något magnetiskt i närheten.

Här ser vi båten liggande i ägarens fina båthus. Man blir lite avundsjuk när man ser det eller hur.

Resultatet ser mycket bra ut. Ännu ett exempel på en snygg installation gjord av ägaren till båten själv. Inte speciellt svårt att installera detta paket med alla dess ingående delar.

En månad efter denna installation provade ägaren av båten att sätta dit en roderlägesgivare. Väldigt enkelt på denna drivenhet, bara att ta bort locket och skruva fast givaren som synes på bilden nedan. Kom bara ihåg att ändra i de tekniska parametrarna så autopiloten känner av givaren. Värdet rF skall sättas till 1, vilket står i manualen.

Hur förändrades då autopilotens uppförande:

  • Den blev enligt ägaren betydligt lugnare vilket innebar att motorn jobbade mindre.
  • Som ett resultat av detta blev den mycket tystare. Detta kanske var den största förbättringen.

Alla båtar uppför sig väldigt olika. I de allra flesta fall fungerar det utmärkt utan roderlägesgivare. Vi har dock bestämt att roderlägesgivare ingår i priset i de paket vi säljer idag.