AP47S installerad in en Maxi95 segelbåt

AP47S med Saildrive är ett lättinstallerat autopilotpaket för båtar med mekanisk styrning. Passar lika bra för både segelbåtar som för motorbåtar.

Våren 2012 skickades ett komplett paket AP47S till en Maxi 95 ägare i Sverige. Följande utrustning leverades (alla ingående i vårt autopilotpaket AP47S):

  • Autopilot AP47 display med elektronik
  • Elektroniskt kompass med rategyro
  • En elektromekanisk motorenhet Saildrivedrive RS
  • Roderlägesgivare för Saildrive inklusive kablage

Monteringen utfördes av ägaren själv under våren och var klart någon gång i juni. Vi har fått dessa fina bilder som visar hur den istallerades.

Bilden nedan visar paketet nyss uppackat med alla ingående delar. Kan verka lite avskräckande först men är faktiskt enklare än vad man kan tro att installera, åtminstone om det finns gått om plats i båten vilket var problemet i denna båt.

Här nedan ser vi hur trångt det är i en Maxi 95. Den svarta delen är roderkvadranten som kablestyrningen använder. På något sätt måste Saildrive enheten också änvända denna.

Vi börjar med att fundera på hur den linjära kabelenheten skall sitta. Ända möjligheten är att låta kabeln gå i en vid båge efter sidan på båten och sedan ansluta till roderkvadranten.

För att få den rätta slaglängden och ha något att fästa i tillverkades ett plattjärn som sedan skruvades fast i roderkvadranten. Observera att man inte behöver fästa den exakt i båten längdrikting utan det går lika bra lite snett som på bilden nedan.

Här ser vi hur den linjära delen är monterad. Den är fastskruvad upp och ner i utrymmet bredvid roderkvadranten. Kabeln går sedan vidare genom ett hål i skottet in till det utrymme där motorenheten sitter.

Såhär är motorenheten monterad. Kabeln går in ett ett hål genom skottet till roderkvadranten. Det är i den här enheten som roderlägesgivaren är monterad vilket kan ses på bilden.

Den svåraste delen är nu avklarad. Dags att montera den elektroniska delen av autopiloten. Delarna kan ni se på bilden nedan. Både kompassen och roderlägesgivaren monteras enkelt med medföljande kontaktdon på baksidan av displayenheten. Man behöver också koppla displayenhetens två gula kablar till motorenheten och naturligtvis koppla in 12 volt från batteriet.

Här nedan ser vi ägarens egentillverkade instrumentpanel. Displayenheten passar fint in bland alla övriga instrument. De flesta instrument har samma storlek.

Ytterligare ett fint exempel på en mycket snygg installation gjord av ägaren till båten själv. I det här exemplet var det mycket trångt att montera drivenheten men det gick bara man tänker till lite innan man börjar arbetet.