AP55 och Mech1 i 37 foot Lord Nelson Victory fiskebåt

Den roterande drivenheten Mech1 är konstruerad för motor och segelbåtar som styrs med kabel eller styrstång, t.ex. från en piedestal i sittbrunnen. Man ansluter den till befintlig styrning med en kedja från enhetens drev.

Hösten 2012 skickades en AP55 med denna drivenhet till en båtägare i Alaska, via vår agent i England. Båten är avsedd för laxfiske. Följande utrustning levererades:

  • Autopilot AP55 med roderlägesgivare
  • Elektroniskt kompass med rategyro
  • En elektromekanisk motorenhet Mech1

Monteringen utfördes av ägaren själv på en 37 foot Lord Nelson Victory fiskebåt under hösten och var klart någon gång i februari året efter. Lagom till laxsäsongen alltså. Vi har fått dessa fina bilder som visar hur den installerades.

Här nedan ser vi hur styrplatsen ser ut. Rattnavet är kopplad med en kedja till styrningen som sitter under golvet (förlåt durken) i styrhytten.

Här ser vi hur rattnavet ser ut när den plockats bort. Det här var den enda platsen som var tillräckligt stor för att få plats med Mech1'an så det var på den här delen som drevet som följer med monterades.

På bilden nedan är drevet till Mech1 installerat. För att kunna sätta på den var man tvungen att konstruera en längre stång och ett ytterligare bärlager. Detta gjordes på en maskinfirma i Alaska.

Nedan ser vi hur motorenheten är installerad och kedjan mellan de två dreven. Mech1'an är alltså ansluten till den övre delen och sitter inne i styrpulpeten på båten.

Nedan ser vi hur AP55 displayen är monterad i styrpulpeten på båten bland de övriga instrumenten. Inte den skarpaste bilden kanske men det är instrumentet nedan i mitten.

Nedan ser vi hur Cdrive5 är monterad bakom styrpulpeten på båten. Notera de två kablarna för kompass och roderlägesgivare. Under dem finns kablarna som går till drivenheten. På andra sidan finns kabeln för strömmatningen

Ännu ett exempel på en mycket snygg installation gjort till största delen av ägaren själv. Som vanligt är det drivenheten som är svårast att installera. I det här fallet var man tvungen att anlita en maskinfirma för att kunna ansluta drevet till den befintliga styrningen.

Vi väntar fortfarande på en rapport efter första provkörningen.

Läs även följande information som kan vara av intresse för denna produkt
AP 55
AP 55
Mech1
Mech1