Byte av elektriska reglage på bogserbåt Hafnia

Sent hösten 2015 levererade vi nya elektriska reglage från Kobelt till bogserbåten Hafnia i Sölvesborgs hamn. Dessa installerades sedan under våren 2016 av JA Marin AB i Sölvesborg.

Följande utrustning levererades:

  • Masterreglage 2098-6500
  • Fjärreglage 2098-M
  • Reglagekablar mellan dessa 4 m
  • Selector panel
  • CPU enhet 6525
  • Aktuator 6527 för koppling och prop stigning
  • Aktuator 6560 för varvtal

Kravet från kunden var att man skulle kunna gå mellan de två styrplatserna under gång utan att behöva trycka på några knappar eller något annat. Man kan ju inte stanna båten under bogsering. De två reglagen är därför mekaniskt förbundna med kablar så de rör sig synkront med varandra. Styrbords reglage som är masterreglaget är elektriskt och kopplat till selektorpanelen och sedan till CPU enheten.

Det är den här typen lösningar som Kobelt är bra på. Vi kan i många fall skräddarsy en lösning för kunden. Bilden nedan visar styrbords sida innan installationen med de gamla reglagen.

Här nedan ser vi det nya masterreglaget på styrbords sida med selektor panelen till vänster. Den högra spaken är för varvtal och den vänstra för propellerstigning.

Här nedan ser vi hur de gamla reglagen ser ut på babords sida.

Och det nya reglaget som egentligen fungerar som slav till styrbords reglage. Den är alltså kopplad med kablar till mastereglaget och spakarna rör sig synkront med varandra.

Här är vi nere i maskinrummet och tittar på Kobelt 6525 CPU enhet, alltså själva kontrollenheten i systemet.

Här ser vi CPU enheten med locket avtaget och alla kablar inkopplade.

På bilden nedan ser vi aktuatorn för varvtalet. Den sitter på en hylla högt upp på bilden. Den opererar på denna långa stången som går ner till motorn.

En närbild på aktuatorn för varvtalet. Det är en Kobelt 6560.

På bilden nedan ser vi aktuatorn för koppling och propellerstyrning.

Samma aktuator fast från andra hållet. En Kobelt 6527.