Hur man väljer rätt ankarspel

Om man aldrig har använt ett ankarspel tidigare kan det vara frusterande att se att det finns så många olika att välja mellan. Vilken skall man egentligen välja och vilken skulle passa bäst till min båt undrar många. Denna artikel försöker sprida lite ljus över denna fråga.

Det första man måste bestämma sig för är om man skall köpa ett vertikalt eller horisontellt ankarspel. Detta val handlar mest om vad som passar bäst för den båt man skall montera ankarspelet på. Ett horisontellt spel kräver ett minimalt hål i båten då hela ankarspelet är monterat ovanför däcket. Alltså kräver den mindre utrymme under däck om detta skulle vara ett problem. Glöm dock inte bort att ankarlinan måste få plats under däck. Ett vertikalt spel däremot har motorn monterad under däck och därmed är den naturligtvis mera skyddad. Det krävs dock att man tar upp ett större hål i däcket, men detta brukar aldrig vara något problem. Fördelen med ett vertikalt spel är också att den greppar ankarlinan bättre då anläggningsytan är ungefär halva varvet på kabelarhjulet. Detta till skillnad från ett horisontellt ankarspel som endast har ett kvarts varv anläggningsyta, vilket ställer högre krav på ankarlinan. En annan sak som kan påverka valet är om man vill ha ett ankarspel med fritt fall, dvs om man trycker en gång på ner faller ankaret fritt till den når botten. Denna funktion finns av någon anledning endast på horisonetella ankarspel.

Nästa fråga gäller vilken storlek på ankarspel man skall välja. Dom flesta tittar bara på hur många watt ankarspelet är specificerat för. Detta är helt fel, antal watt beskriver bara hur mycket ström motorn drar. Vad som är intressant är istället den maximala arbetslasten uttryckt i kilo som ankarspelet kan hantera och vid vilken inmatningshastighet detta kan ske. Vad man får ut i lyftkraft och inmatningshastighet från ett givet antal watt motoreffekt avgörs av ankarspelets effektivitet.

Hur många kilos lyftkraft man behöver bestämms av ankarets vikt plus vikten av ankarlinan eller kättingen. Det är ju detta man skall lyfta. Om man till exempel har ett ankare på 10 kilo och sedan 40 meter treslagen ankarlina med några meter kätting (som väger ca 20 kilo) behöver man en total lyftkraft på 30 kilo.

Många ankarspelstillverkare anger istället för arbetslasten den maximala dragkraften spelet klarar, dvs den kraft ett ankarspel kan avge en kortare stund när man t.ex. drar loss ett ankare från botten. I regel är den maximala dragkraften 3 gånger så stor som arbetslasten. För att avgöra den maximala dragkraften som behövs i exemplet ovan bör man alltså multiplicera 30 med tre och får då den maximala dragkraften som behövs, dvs 90 kilo.

Notera dock att det alltid är bättre att ta till storleken på ankarspelet, man kan ju aldrig få för mycket lyftkraft. Se alltså till att det finns en väl tilltagen marginal när ni räknar enligt ovan.