Hydraulstyrning med roderkänsla i en segelbåt

Våren 2013 blev vi kontaktade av ägaren till båten på bilden här till höger. Han ville ha ett nytt robust styrsystem till båten som också kunde ge den roderkänsla som han var van vid med tidigare mekaniska styrsystem. Han ville även kunna koppla in en autopilot på ett enkelt sätt. Vi levererade följande hydrauliska system till honom:

  • Styrcylinder CL.0-53N som ger ett rodermoment av 340 kgm
  • Rattpump C.9/150 vilken ger 3,5 rattvarv med cylindern ovan
  • Autopilotpump CC-075 med magnetventiler
  • Ventilsatsen VELB för inkopplingsbar roderkänsla

Det är en vanlig missuppfattning bland segelbåtsägare att en hydraulstyrning inte kan ge den känsla i rodret som många segelbåtsägare vill ha. Man vill känna rodrets krafter i ratten för att kunna trimma seglen rätt. Med hjälp av speciella rattpumpar som inte har backventiler kan man få samma eller bättre roderkänsla. För att tillfälligt kunna koppla in backventiler när man t.ex. går för motor och vill kunna släppa ratten använder man ventilen VELB som kan styras elektrisk. Den behövs också för att kunna koppla in en autopilot.

Hur de olika delarna kopplas ihop visas i bilden nedan.

Här nedan ser vi hur styrcylinder är monterad. Krävdes en relativt stor cylinder för denna båt trots att den inte var så lång mycket på grund av rodrets mått. Som man ser är den installerad upp och ner vilket inte är något problem.

Rattpumpen som även den är relativt stor för båten installerades i en styrpiedestal. Anledningen till storleken är att kunden ville ha få rattvarv mellan fulla roderutslag då ratten var ganska stor. På bilden nedan ser vi den inuti piedestalen.

Här nedan ser vi hur piedestalen ser ut framifrån med ratten monterad.

Här nedan se vi autopilotpumpen med magnetventiler. För att få rätt hardover krävdes en kapacitet av 2,5 liter/minut.

Det som ser ut som ett riktigt skatbo nedan är ventilen VELB som elektriskt kan koppla in en backventil när man inte vill ha roderkänsla eller när autopiloten styr båten. Observera att autopiloten är direkt kopplad till ventilen så att när man slår över till auto kopplas backventilen in automatiskt. Observera också att de två grova slangarna med ett grönt streck på inte tillhör ventilen så det ser värre ut än vad det behöver.

Vad tyckte då ägaren till båten om det nya styrsystemet. Han var mycket positiv när han ringde oss efter att ha skickat bilderna. Han sa ungefär såhär:

Det här systemet överträffade verkligen mina förhoppningar. Mycket skön att styra med och i och urkopplingen av roderkänslan fungerade perfekt. Roderkänslan i detta system var betydligt bättre än med mitt tidigare mekaniska system. Fungerade också mycket bra vid körning med autopilot

Med vänliga hälsningar
Johan

Läs även följande information som kan vara av intresse för denna produkt
Marsili 100 Sail
Marsili 100 Sail