Kablar till Kobelt Motorreglage

Mekaniska motorreglage används som regel till alla små och medelstora motorbåtar med utombordare, inombordare eller drevmotorer. De är okomplicerade att installera och tillförlitliga att använda i alla applikationer med en eller två motorer.

Motorreglage ansluts till motorns gas- och växelfästen med ”push-pull” kablar. Det är vajrar som man dels ”trycker” dels ”drar i” från reglagehandtagen. Det finns många fabrikat av sådana reglagekablar på marknaden i olika utförande och kvalitéer för att passa till olika båtars skiftande storlek och behov och det kan behövas en orientering i hur detta hänger ihop och vad som passar våra Kobelt reglage.

Specialkabel eller Universalkabel?

Reglagekablar kan grovt delas in i två grupper ”Specialkablar” och ”Universalkablar”.

  • Specialkablarna är utformade för att passa enbart till ett specifikt motorfabrikat, t.ex. Mercury, Johnson eller Evinrude. Kabelfästet passar därför bara till det egna fabrikatets motorfäste och reglagefäste. Sådana proprietära kablar kan inte återanvändas tillsammans med Kobelts motorreglage utan måste bytas ut till Universalkablar med adaptrar som passar till motorns kabelfäste.
  • Universalkablar är framtagna för att passa eftermarknaden för motorreglage. Dessa kablar passar med få undantag till alla motorfabrikat, med eller utan adaptrar. Dessa kablar säljs även som originalreservdelar (OEM) till välkända märken som Honda, Nissan, Suzuki, Volvo, Yamaha och många fler. De tillverkas enligt en gemensam standard av branschens ledande reglagetillverkare som Teleflex, Ultraflex och Felsted. Detta garanterar god tillgång på reservdelar runt om i världen. Universalkablar är fullt kompatibla med Kobelts samtliga modeller av motorreglage. Har du redan sådana kablar kan du troligen återanvända dem tillsammans med Kobelts motorreglage. Det gäller om du har ett gammalt reglage från Teleflex, Morse och Ultraflex. Men eftersom reglagekablar är relativt billiga kan det ända vara värt pengarna att byta till nya kablar.

Universalkablar

Universalkablar är det som ska användas till Kobelt reglage och finns i flera olika versioner. Vanligast är 30-serien och 40-serien.

30-serien har en homogen kabelkärna medan 40-serien har en kraftigare lindad rostfri wire som är avsedd för tillämpningar där kabeln ska klara stora påfrestningar med höga tryck- och dragkrafter. 30-serien fungerar bra för kabellängder upp till ca 9 meter.

Om du behöver mer än 9 meter kabel, så bör du använda en kraftigare kabel ur 40-serien. Den kommer att hålla längre och vara smidigare.

Både 30-serien och 40-serien är symmetriska med gängor i båda kabeländarna. På bilden nedan ser man en 30-kabel överst och under den en 40-kabel.

Som alla standardiserade gränssnitt passar kablarna inte till direkt till alla motorer utan måste i bland kompletteras med en adapter. För att den ska kunna användas på Mercury och Johnsson/Evinrude måste därför en adapter användas för att den ska kunna kopplas till motorn.

Observera också att Kobelt's reglage kräver en adapter för universalkablar. Det finns adaptrar för 30- och 40-serien som beställs tillsammans med reglaget. Uppge vilken slags kabel du avser använda vid beställningen. Absolut vanligast på mindre fritidsbåtar är 30 seriens kablar.

Kabeltabell Universalkablar
Kabelslag Kabellängd Gänga
Kompatibla Kablar
Teleflex
Ultraflex
Felsted
30-serien
≤ 9 meter
UNF 10-32 CC2300, CC3300, 33C C2, C8, MACHZero, C40 33C
40-serien
≤ 15 meter
UNF 1/4"-28 CCX433, 43C C22, C45 43C

Kablarna levereras i färdiga längder och kan inte avkortas eller skarvas. Mät avståndet från reglagets framände till akterspegeln och addera avståndet till mitten av akterspegeln. För utombordare - lägg till 50 cm. Undvik onödiga böjar då varje böj påverkar effektiviteten på kabeln.

Tabellen nedan visar populära motorfabrikats behov av anpassning av reglagekablarna till fästen för gas- och växel. Vid osäkerhet kontakta återförsäljaren. Observera att det är olika adapters för 30- och 40-seriens kablar.

Reglagekablar
Motorfabrikat
kabelvariant
Utombordare
Mariner-Mercury Universalkabel + adapterkit
Johnson-Evinrude Universalkabel + adapterkit
Mariner <50hk Universalkabel + adapterkit
Force Universalkabel
Selva Universalkabel
Yamaha Universalkabel
Suzuki Universalkabel
Tohatsu Universalkabel
Honda Universalkabel
Nissan Universalkabel
Drevmotorer
Mercruiser med GEN II Reglage Universalkabel + adapterkit
Mercruiser Universalkabel + adapterkit
OMC-BRP Universalkabel
Volvo Penta Universalkabel
Yanmar Universalkabel
Volkswagen Universalkabel
Inombordare
Universalkabel