Klass A kompass på hjulångare

Ingen större installation kanske men ändå en liten trevlig historia. Ägarna till Eric Nordevall 2 beställde våren 2012 en klass A kompass av oss. Eric Nordevall är en hjulångare som förliste i Vänern år 1856. Vraket hittades 1980 av dykare. Istället för att bärga skeppet började man 1995 att bygga en exakt replika av skeppet. Fartyget Eric Nordevall 2 var färdigt 2010. Vid sin jungfrufärd till Stockholm 2011 blev hon döpt av kronprinsessan Viktoria.

Fartyget har sin hemmahamn i Forsvik vid Vättern. I maj 2012 skulle hon ner till Göteborg och behövde då korsa Vänern. Transportstyrelsen skulle komma Lördagen de 19 maj för att inspektera fartyget och det var därför man var tvungen att ha en klass A kompass. Kompassen beställdes från Barcelona och komma till oss Fredagen innan inspektionen. Vi fick snabbt åka ner med den till Nyqvarn där fartyget låg. En liten trevlig utflykt som en av oss fick göra. Vi lyckades få kompassen levererad en timme innan inspektionen. Eric Nordevall 2 skulle sedan vidare över Vänern dagen efter. Lite bråttom alltså men allt ordnade sig till slut.

Till höger en bild av fartyget som vi fotograferade vid överlämnandet av kompassen. Nedan ser vi hur den är tänkt att sitta på fartyget.

En närmare bild på hur kompassen skall monteras. Efter vi lämnade fartyget monterades den och någon form av nakterhus byggdes runt omkring.

En bild av styranordningen. Fartyget manövreras med hjälp av stången på bilden som sedan påverkar rodret.

En sista bild av fartyget där den låg i Göta kanal. Ganska imponerande fartyg eller hur.