Reparation av antik Bamberg kompass

2013 fick vi förtroendet att renovera en riktig klenod, ett stycke industrihistoria, ja ett närmast musealt föremål. En kompass från det anrika tyska familjeföretaget ”Bamberg”. Troligen är den tillverkad under 1800-talets senare del.

Bamberg försåg under 50 år sjöfarten med kompasser men var även en viktig leverantör till det tyska flygvapnet, ”Luftwaffe”, under första världskriget. Bamberg grundades av Carl Bamberg i Berlin 1871 och drevs vid hans död 1892 vidare sonen Paul. År 1921 gick Bamberg ihop med Centralwerkstatt Dessau och bildade tillsammans företaget Askania Werke AG som fortsatte med instrumenttillverkning tills det slutligen gick upp i Siemens koncernen 1971.

Kompassen hade länge legat bortglömd i ett förråd och den har gjort sin sista sjöresa. Efter renoveringen är den tänkt att bli en spännande maritim detalj infälld i en bordsskiva i ägarnas skärgårdsstuga.

Bilden till höger visar kompassen som den var när den kom till oss. All kompassvätska var borta.

När vi på Flotec Marin fick uppdraget att renovera kompassen var den i dåligt skick och i stort behov av reparation. Alla synliga delar i mässing slipades och polerades. Kompassens kropp brännlackerades i svart enligt konstens alla regler. Kompassrosen fick en uppfräschning. Slutligen byttes packningar, pivotnål och mebran innan kompassen återfylldes med vätska och återlämnades till sin ägare.

Här ses kompassen isärtagen

Så här såg ytterhöljet i gjuten brons ut innan.

Här har ytterhöljet grundmålats. Därefter målades det slutligen i svart.

Här syns den yttre ringen i mässing polerad och klar för återmontering.

Så här fin blev kompassen när den var färdig. Den observante ser att det finns en liten luftbubbla uppe till höger. Den togs naturligtvis bort innan leverans till kund.