Reparation av C. Plath Venus kompass

Vi får ofta in frågor om reparation och renovering av moderna kompasser. Inte sällan rekommenderar vi då ägaren att i stället köpa en ny kompass, då det ofta blir billigare. Men det finns förstås undantag, när det är befogat att renovera en skadad eller sliten kompass. Hanverksmässigt tillverkade kompasser av hög kvalité från erkända instrumentillverkare är nästan alltid värda att vårda och underhålla. Både som bruksföremål eller som samlarobjekt.

Här är visar vi ett exempel på en kompass som behövde en genomgång och där det var befogat med en renovering. ”Venus” är en serie kompasser från välkända ”C.Plath”. En tysk kompassfirma som etablerades redan i början av 1800-talet. Firman finns fortfarande kvar som leverantör av högkvalitativa kompasser.

”C.Plath Venus” är en klassiker som funnits på marknaden i många år och fortfarande säljs. Med sin höga kvalité och goda renommé tillhör denna kompass en kategori som är väl värd att underhålla och även kosta på en renovering.

Den här exemplaret hade ett spräckt membran och läckte vätska. Dessutom var glaskupolen repig. Då passar man naturligtvis på att göra en full service. Det innebär att kompassens invändiga delar, som membran och packningar byts och pivotnålen slipas. I det här fallet behövde även kompassrosen en översyn då strecken börjat blekna. Det är detaljer som alltid åldras i magnetiska kompasser eftersom de består av rörliga delar som slits med tiden.

Här ser vi det spräcka membranet

Även kompassrosen behövde en översyn.

Kompassen levererades sedan tillbaks till en nöjd ägare i så gott som nyskick. Tillsammans med ett certifikat och en påklistrad dekal som garanti och intyg på att kompassen blivit genomgången och kalibrerad.