Reparation av Sestrel kompass

Piedestalkompasser är populära i segelbåtar, men dess ofta utsatta placering oskyddade utomhus innebär stora påfrestningar från väder, vindar och salta stänk. Den här kompassen med hemmahamn på västkusten hade efter många år ombord fått en del skavanker i lackeringen och repor i kupolen som dessutom lossnat och läckte vätska. Kompassen är av märket ”Sestrel”. En erkänt högkvalitativ kompass som är eftertraktad av seglare, som begagnad, även som renoveringsobjekt. Det här exemplaret var därför väl värd att behålla och kosta på en reparation.

Sestrel representerar ett stycke engelsk maritim industrihistoria. Under 1800-talet fanns det många instrumenttillverkare i England som tillverkade kompasser åt den betydelsefulla brittiska marinen och handelssjöfarten. Med en konsolidering av industrin har de flesta av dessa tillverkare upphört, men Henry Browne´s skapelse, ”Sestrel”, har levt kvar som ett välrenomerat varumärke ända in i vår tid. Dock finns inte företaget kvar så det går inte att köpa nya Sestrel kompass.

Så här såg kompassen ut när vi fick den för renovering.

Här har kompassen skruvats isär och delarna undersöks.

Bottenringen är slitet och ärrad och mebranet sprucket av många års tuffa tjänstgöring i ett utsatt läge från salta hav och friska vindar. Skruvarna har som synes ärgat fast.

Det nya mebranet har satts på plats med bottenringen slipad och polerad.

Så här fin blev ”Sestrel” kompassen när den ommålad och med ny glaskupol i skick som ny lämnades tillbaks till en nöjd ägare.

Vi tog hand om kompassen och reparerade den så den kom att se ut som ny. Den målades om, alla packningar byttes, nålen slipades, och ny vätska fylldes på.

Alla renoverade kompasser förses med ett intyg och en dekal som klistras fast på kompassen.